جوشاندن مستقیم شیر به مدت طولانی موجب کاهش ارزش غذایی آن تا اندازه زیادی می‌شود. همچنین رسوب و پوسته سطحی تشکیل شده در ته ظرف غالباً بدون مصرف باقی می‌ماند و مقداری از مواد غذایی شیر از بین می‌رود.

کاهش ارزش غذایی شیر پاستوریزه با جوشاندن

به گزارش نسل برنا : به نقل از روابط عمومی شرکت صنایع شیر ایران (پگاه)، جوشاندن مستقیم شیر به دلیل کاهش پروتئین، به ارزش غذایی آن صدمه می‌زند. بررسی‌های انجام‌ شده نشان می‌دهد که بر اثر جوشاندن مستقیم شیر حدود ۳۰ درصد پروتئین و ۱۴ درصد کلسیم آن از بین می‌رود و ترکیبات حساس شیر مثل ویتامین‌ها تحت تأثیر حرارت، به تدریج و بسته به مدت زمان جوشیدن از بین می‌رود.

شیر از جمله مواد غذایی است که باید در سبد تغذیه خانواده قرار گیرد، اما نگهدای و نحوه مصرف آن هم اهمیت زیادی دارد. کارشناسان تغذیه می‌گویند شیرهای پاستوریزه و استریلیزه را نباید جوشاند و فقط باید به صورت ولرم آن را مصرف کرد.

شیر ماده غذائی مطلوب و متعادلی برای انسان است. بنابراین جای تعجب نیست که محیط کشت بسیار مناسبی هم برای رشد باکتری‌ها باشد. باکتری‌هائی که به‌طور تصادفی وارد شیر می‌شوند. می‌توانند سبب بروز مشکلات بهداشتی برای مصرف‌کننده شوند.

در پاستوریزه شدن شیر کلیه میکروب‌های بیماری‌زای این ماده از بین می‌رود، بنابراین نیازی به جوشاندن آن نیست، ضمن آن که جوشاندن مجدد شیر پس از پاستوریزه شدن باعث از بین رفتن کیفیت  آن می‌شود.

عمر شیر پاستوریزه محدود و کوتاه بوده و تا تاریخ مصرف باید در یخچال در ۴ درجه سلسیوس و دور از نور نگهداری شود. درجه حرارتی که به‌منظور پاستوریزاسیون به‌کار می‌رود بستگی کامل به مقاومت گرمائی بیماری‌زاها و غیر بیماری‌زاهائی دارد.

در استریلیزه کردن شیر نیز علاوه بر میکروب‌های بیماری‌زا کلیه میکروب‌های غیربیماری‌زا نیز از بین می‌روند. به همین دلیل ضمن حفظ شرایط نگهداری می‌توان شیرهای استریلیزه را تا مدت طولانی برای مصرف نگهداری کرد.

در استریلیزه کردن شیر میزان حرارتی که به شیر داده می شود تا کلیه میکروب‌های موجود در شیر از بین روند بالا بوده و مدت زمان حرارت کوتاه است تا حداقل لطمه به مواد موجود در شیر وارد آمده و مواد مغذی در شیر حذف شود.